Vejce

Tom Post in Diary, Paradoxy světa, Zdraví
1

“Jezte vejce, jsou zdravá” tu bylo před 50 ti lety. Že vás to jednou zabije, to vám však “zapomněli” říct. Je jaksi dost podezřelé, že na tuto záležitost nikdo zatím nepřišel a proto si tento článek dávám do “paradoxních věcí”. Pokud disponujete názory, že se vejce jedly již tisíce let, tak je budem jest dál, nebo, že má každý jíst to, na co má chuť, tak je mi vás opravdu líto. Všechny důvody ani nehodlám vypisovat, pouze zveřejním svůj celkem rychlý překlad a něco k tomu navíc. Je mi líto těch, kteří píšou na známé servery a do časopisů, že se jedná o otázku, která nebyla prozatím rozřešena. Ikdyž je to “skandální názor” (možná pro někoho, vlastně pro většinu) a všichni se na mě naštvou, tak bych rád všem přítomným celkem nadrzo oznámil, že byla rozřešena a to dávno předtím, než jsme se narodili. Už jenom proto, že nikomu nechutnají, vpodstatě se nedají jíst. Ano, pokud máte doma oheň a ledničku, tak to uznávám, ale jaksi těch pár posledních let, nějak neberu v úvahu a to ani co se týče masa, ani co se týče vajec. Staňte se správným ovčanem, nevybočujte z řady! Rocky Babloa říkal, že je to cool a že je to in a říkali to i v reklamě, tak nebudu dělat divnýho a budu jíst vejce. Každý má jíst to, na co má chuť a já jím jen dorty a Coca Colu, protože mi to chutná, tak mi to i prospívá a mám se proto fajn. A taky je mi líto, že někdo vůbec nad takovýma hloupostma přemýšlí, je mi vůbec líto těch co přemýšlí a ještě k tomu mozkem … !

Vejce obsahují krev slepic, různé zárodky a počítám, že i nějaké ty parazity. Zeptejte se sami sebe co je to vajíčko, k čemu je dobré a zda je určeno pro lidi, aby ho jedli. Pokud k tomu je určeno, dali byste si říct? S ohledem na výše uvedené a s ohledem na strukturu … ne díky. Nemá to žádnou chuť a většina lidí, by se asi při pokusu to sníst pozvracela (podobně jako se týká masa a vnitřností). Ano obsahují hodně různých látek, které jsou všude kolem nás a vy si vyberte, z čeho je chcete načerpat. Na rozdíl od mléka, ořechů, ovoce atd. jsou považovány za nečistou stravu – společně s masem, alkoholem a přihřívaným a konzervovaným jídlem. Kuřte a jezte žloutka. Jezte je x-krát týdně a po šedesátce s váma já už nepočítám. To, co si způsobíte, vám nedává možnost pokračovat! 😛

Syrová vejce velmi často obsahují původce salmonelózy a kampylobakteriózy.  Vysoký příjem syrových vajec může člověku způsobit nedostatek vitaminu H. Syrový bílek totiž obsahuje bílkovinu avidin, která brání vstřebání vitaminu H ve střevě.

———————

Konzumace žloutků je skoro tak špatná, jako kouření co se týče urychlení koronární nemoci srdce. (infarkt, věnčité tepny)
Žloutky se podílí na vytváření usazenin v tepnách 15. srpna 2012

Pravidelné jezení vaječných žloutků je asi ze dvou třetin tak špatné, jako kouření pokud jde o budování plaku v tepnách.

Vědci rozluštili pravdu a vejcích – jezení žloutků je téměř tak špatné jako kouření a lidé riskují srdeční onemocnění.

Problém leží ve zvýšeném riziku tvrdnutí tepen, známým jako arteroskleróza.

Je to nemoc tepen, kde se díky cholesterolu tvoří usazeniny na vnitřní straně cév.

Jako hlavní součást anglické snídaně, nové nálezy milovníky vajec zřejmě neodradí.

Ale Dr. David Spence objevil, že jezení žloutku z vajec pokud jde o budování plaku v tepnách, je
asi ze dvou třetin tak špatné, jako kouření, když přijde na budování nánosů v cévách.

Po průzkumu 1231 mužů a žen, Dr Spence, z University Western Ontario, London, Kanada, spojil poznatky rizik cévní mozkové příhody a infarktu.

Natržení usazeniny je obvyklou příčinou většiny infarktů a mnoha mrtvic.

Studie zahrnovaly pacienty, s průměrným věkem 61,5, kteří navštěvovali kliniku cévní prevence v Ontariu.

Pro stanovení celkového množství usazenin byl použit ultrazvuk a byly vyplněny dotazníky ohledně životního stylu pacientů.

Výzkum zjistil, že plocha usazenin na krční tepně rostla v souladu s věkem po 40, ale zvýšila nad průměrný růst po letech pravidelného kouření a spotřeby vaječného žloutku.

Studie také zjistila, že ti kteří jedli alespoň tři žloutky týdně, měli výrazně větší plochu usazenin než ti, kteří jedli až dva žloutky týdně.

Dr Spence, 67, který je také profesor neurologie, řekl: “Mantra”, že vejce mohou být součástí zdravé výživy pro zdravé lidi, je chybná.

Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko srdečních příhod a vaječné žloutky mají velmi vysoký obsah cholesterolu.

“Studie ukazuje, že s věkem, se plak hromadí postupně v tepnách a vaječné žloutky toto usazování urychlují.

Dr. Spence dodal, že účinky byly nezávislé na pohlaví, cholesterolu, krevním tlaku, kouření, indexu tělesné hmotnosti a cukrovce.

Řekl, že ikdyž cítí, že by měl být proveden další výzkum, tak osoby s rizikem onemocnění cév by měly snížit příjem vaječného žloutku.

Výzkum byl publikován on-line v časopise aterosklerózy

Více …
Mohla by čokoláda odvrátit demenci? Denní dávka by mohla pomoci udržet stav na uzdě

http://czech.ruvr.ru/2012_08_16/85297615/
Doktor David Spence spolu se zaměstnanci university v Západním Ontariu v Kanadě zjistil přímou závislost mezi počtem snědených vaječných žloutků a onemocněními srdce a oběhového systému.

Při výzkumu, kterého se účastnilo na 1.200 pacientů, bylo zjištěno, že vejce napomáhají vytváření usazenin na vnitřních stěnách cév a zvyšují předpoklady pacienta k tvorbě cholesterolových polštářů.

Takže, abychom se vystříhali arterosklerózy a dalších cévních a srdečních onemocnění, je nutné se nejen zdržet kouření, ale také nevinně vyhlížejících vajec k snídani.

——————–

U.S. National Library of Medicine – The World’s Largest Medical Library
Home > About Behind the headlines > Eating egg yolks as ‘bad as smoking’

Behind The Headlines – Health News from NHS Choices
Eating egg yolks as ‘bad as smoking’

Wed, 15 Aug 2012 12:33:00 EST

‘Eating egg yolks is as bad as smoking in speeding up coronary heart disease’ the Daily Mail says, reporting that egg yolks contribute to the clogging up of arteries which, in turn, can increase the risk of heart disease.

The news is based on a Canadian study which used ultrasound to look at the fatty build-up in the arteries of around 1,200 adults who were attending a clinic because they had pre-existing risk factors for heart disease.

The adults were questioned on their smoking history, the number of egg yolks eaten per week and how long they had eaten this amount of egg yolks.

They found that a combination of smoking and egg yolk consumption was related to a fatty build-up in the arteries, which could increase the risk of heart disease as well as other conditions that can affect the heart and blood vessels (cardiovascular diseases or CVDs).

This study does contain some important limitations, such as:
the accuracy of the participants’ recollections of their egg yolk consumption
a lack of detailed information on how the eggs were cooked
there may have been additional risk factors contributing to artery ‘clogging’, not assessed by the study, such as lack of exercise or alcohol consumption
while it is reasonable to assume that fatty build-up in the neck arteries can increase the risk of heart disease, it is uncertain exactly what the increased level of risk would be
This study perhaps best supports the notion of “all things in moderation”. Eggs are a good source of protein. Without further study, there is no firm evidence that egg yolks are as bad for you as smoking.

Where did the story come from?

The study was carried out by researchers from the Stroke Prevention & Atherosclerosis Research Centre, Robarts Research Institute, and other research institutions in Canada and was funded by the Heart & Stroke Foundation of Ontario.

The study was published in the peer-reviewed medical journal: Atherosclerosis.

While the Mail reports that eating egg yolks is two-thirds as bad for you as smoking when it comes to artery build-up, this cannot be concluded when you consider the limitations of this single piece of research. Also, the headline does not make it clear that the researchers were only looking at people with pre-existing risk factors for heart disease and not the population at large.

What kind of research was this?

The authors report that although high cholesterol contributes to heart disease, there is a general lack of consensus on whether eggs actually raise blood cholesterol and contribute to heart disease.

This study aimed to examine whether egg yolk consumption was related to the fatty (plaque) build-up in the arteries of a consecutive series of adults attending a vascular clinic in Canada.

The design of this study includes several limitations:
it recruited a small, selective sample of adults
egg yolk consumption is being estimated through questionnaire responses which may contain inaccuracies
other factors not studied by the researchers, such as less exercise or a diet higher in other saturated fats, may also contribute towards a build-up of plaque

What did the research involve?

The observational study included 1,231 consecutive patients (average age, 62) referred to a vascular prevention clinic at a hospital in Canada. The total plaque area of their carotid arteries (the main arteries in the neck supplying blood to the head) was measured by ultrasound scan. At the time of referral lifestyle information was also measured by questionnaire. This included smoking history and the frequency of egg yolk consumption. From these responses the researchers calculated:
pack-years of smoking: the number of packs of cigarettes per day multiplied by the number of years of smoking
egg-yolk years: the number of egg yolks per week multiplied by the number of years consumed
The researchers specifically say that they did not assess:
alcohol intake
exercise taken
liquorice consumption (high intake of liquorice can increase blood pressure and cause problems in people with heart disease)

What were the basic results?

Overall the researchers found that, as would be expected, the extent of plaque build-up in the carotid arteries increased with age. They also found that both increased smoking and increased egg yolk consumption were associated with more plaque build-up.

Average plaque area in the carotid arteries of patients consuming less than two eggs per week (388 people) was 125mm2 compared to 132mm2 in those consuming three or more eggs per week (603 people). This was a statistically significant difference (not the result of chance).

The association was not affected by adjustment for age.

The researchers did additional analysis adjusting for other cardiovascular risk factors, such as:
sex
total blood cholesterol
blood pressure
diabetes
body mass index (BMI)
smoking

The researchers do not give figures for the build-up in the arteries associated with smoking, but say that the increase in total plaque area with increasing egg consumption followed a similar, linear pattern to that of cigarette smoking.

The highest consumption of eggs (eating more than 200 yolks per year) was said to be equivalent, in terms of plaque build-up, to two thirds of the effect of the highest amount of smoking – the figure quoted by the Mail.

How did the researchers interpret the results?

The researchers say that their findings suggest that regular consumption of egg yolk should be avoided by people at risk of cardiovascular disease. They do acknowledge though, that their theory should be tested in a prospective study that includes more detailed information about diet and other possible confounding factors, such as exercise and waist circumference.

Conclusion

This study found that egg yolk consumption was associated with increased fatty build-up in the arteries of the neck, though this was small when compared to the build-up expected with age. This study has important limitations which mean that it cannot be concluded that egg yolks are as bad for you as smoking:
Average egg yolk consumption per week and duration was evaluated through a questionnaire response. These are only estimates and may include a considerable degree of inaccuracy. Consumption may vary over time. We also don’t know how these eggs were prepared (boiled, fried in oil, scrambled in butter, etc).
This wasn’t a trial, and so people are choosing the number of egg yolks they eat. People who ate more egg yolks may differ in other health and lifestyle factors from people who ate less, and this may account for their different artery build-up. For example, as the researchers rightly acknowledge, they did not thoroughly assess other dietary factors, exercise or waist circumference. It is possible that higher egg yolk consumption could be associated with less exercise and higher overall saturated fat intake – both well known risk factors for heart disease. The small changes in fatty build-up in the arteries seen with higher egg yolk consumption could have been accounted for by these other factors.
None of the participants in this study were reported to be suffering from heart disease and the heart arteries were not examined.
We do not know how or whether the extent of fatty build-up in the neck arteries was associated with build-up in the heart arteries.
This is a relatively small, select sample of people attending a vascular clinic in Canada, and further quality studies would be needed to better assess the question.

This study perhaps best supports the notion of all things in moderation. Eggs are a good source of protein in addition to other vitamins and minerals and most experts advise that they can form part of a healthy, balanced diet.

If you have been told you have pre-existing risk factors for heart disease, or other CVDs, your GP will be able to provide more detailed advice about a recommended diet.

Analysis by Bazian. Edited by NHS Choices. Follow Behind the Headlines on twitter.

Links To The Headlines

‘Eating egg yolks is as ‘bad as smoking’ in speeding up coronary heart disease’. Daily Mail, August 15 2012

Links To Science

Spence D, Jenkins DJA, Davignon J. Egg yolk consumption and carotid plaque. Atherosclerosis. Published online July 31 2012

Further Reading
How to read health news
About Behind the Headlines
Previously featured
Recent Activity
Clear
National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine
8600 Rockville Pike, Bethesda MD, 20894 USA

 

« Prev: :Next »