Co vše obsahují oříšky?
Ořechy obsahují kvalitní bílkoviny, lecithin, vitamíny B (nejvíce mandle), provitamín A (kešu, pistácie), vitamín E, který chrání tuky před žluknutím (lískové ořechy, mandle, jedlé kaštany, arašídy, vlašské ořechy) a kyselinu listovou (arašídy, lískové ořechy, mandle), která je potřebná zejména v těhotenství.
Oříšky rozhodně patří do stravy veganů – co vše tělu ořechy dodají?
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy dozrávají v září. Je zjištěno, že pravidelná konzumace několika vlašských ořechů po větším jídle pomáhá tělu vyrovnat se s negativním působením zkonzumovaných tuků, dále také vlašské ořechy snižují cholesterol a zabraňují kornatění tepen. Vyloupaná jádra je nezbytné skladovat bez přístupu vzduchu nebo je naložit například do medu. Z vlašských ořechů se lisuje vysoce kvalitní olej, který je zdrojem nenasytných mastných kyselin. Nachází se v nich železo, selen, zinek, vitamín E a skupina vitamínů řady B.
Přehled vitamínů a jejich účinky na organismus naleznete ZDE
Burské oříšky neboli arašídy
Arašídy jsou vynikajícím lékem na nervovou soustavu, podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce, krevního oběhu a látkové přeměny. Arašídy mohou pomoci při kožních onemocněních. Velmi pozitivní účinky mají arašídy i při ochraně před zubním kazem. Většinu těchto vlastností má také arašídový olej. Také na arašídy vzniká alergie, která se může projevit otékáním hrdla, a může hrozit zadušení jedince. Pozor! Arašídy neboli burské oříšky obsahují pusiny, proto se nedoporučují lidem nemocným dnou! Při dně se musí dodržovat stravovací pravidla – více v článku.
Lískové oříšky
Lískové oříšky jsou plody lísky obecné. Lískové oříšky jsou velmi dobře známou pochutinou, obsahují až 60 % tuků, okolo 19 % bílkovin, 5 % cukrů a další látky. Olej získávaný lisováním se užívá zejména v parfumerii a malířství. Plody lísky obecné obsahují fosfor, železo, hořčík, vitamíny E a C. Lískové oříšky povzbuzují funkci střev, vývoj svalstva a posilují cévy.
Para ořechy
Para ořechy jsou semena stromu zvaného juvie ztepilá. Tato semena jsou umístěna v plodu, který se velmi podobá kokosovému ořechu. Každý takový plod může obsahovat až 40 semen. Skořápka para ořechů je velmi tvrdá a skrývá jádro, které obsahuje až 60 % oleje, 17% bílkovin, 7% cukru a vitamíny skupiny B. Jádro musí mít nasládlou, nikdy ne nahořklou chuť.
Pistáciové oříšky
Pistácie je velmi stará kulturní rostlina a zmínky o jejím pěstování jsou již z doby před 3000 lety. Plody (pistácie) mají přibližně 60 % oleje, 20 % bílkovin a 15 % cukrů. V pistáciích jsou fytosteroly, které jsou velmi podobné cholesterolu. Několik výzkumů prokázalo, že fytosteroly snižují nejen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale mají také preventivní účinek vůči různým typům rakoviny.
Kešu oříšky
Kešu ořechy, jsou semena tropického stromu s názvem ledvinovník. Hodně se používají v indické kuchyni. Kešu oříšky jsou bohaté na betakaroten, zinek, stopové prvky, které podporují růst buněk a účastní se také na tvorbě spermatu.
Mandle
Mandle se používají celé nebo loupané převážně do salátů, rizot, omáček nebo náplní. Mleté mandle mohou nahradit některé druhy mouky. Ze spařených mandlí vyrábíme mandlové mléko, které je výborným zdrojem minerálních látek, například vápníku, hořčíku, železa.
Pekanové ořechy
Pekan ořechy jsou odrůdou vlašských ořechů, bohatých na vitamíny a minerální látky. Před loupáním se musí pekanové ořechy namočit do vroucí vody na 15 minut. V pekanových a lískových oříšcích jsou fytochemikálie, které vyvolávají proces známý jako apoptóza, při kterém se rakovinné buňky požírají navzájem.
Jedlé kaštany
Jedlé kaštany jsou bohaté na vitamíny B a E a mají nízký obsah tuků. Jedlé kaštany jsou kaloricky velmi vydatná potravina, ale na rozdíl například od vlašských ořechů neobsahuje olej, nýbrž škrob (skoro 45 %). Jedlé kaštany obsahují menší procento cukru, tuku, bílkovin a mají vysoký obsah vitaminu C a B1. Jedlé kaštany a mandle chrání lidský organismus před nervovou slabostí a srdečními potížemi.
Para ořechy
Para ořechy mají vysoký obsah plnohodnotné bílkoviny, jsou zdrojem selenu. Selen spolu s vitamínem E má ochranný účinek pro srdce. Para ořechy obsahují velké množství tuku a velké množství vitamínu E.
Piniové oříšky
Piniové oříšky jsou semena středozemní borovice (o jehličnanech více ZDE), známé jako Pignoli. Píniové oříšky se prodávají oloupané, pražené a někdy i solené.
—-
Úžasný pohled do minulosti civilizací byl potvrzený moderní vědou o výživě.
Ukazuje se totiž, že to, co bylo jednou nazvané „Doktrína znamení“, bylo správné.
Potvrzuje se, že každá potrava má svůj daný vzhled, kterým se podobá určitému tělesnému orgánu.
Nebo má psychologickou funkci a tento vzor se chová jako signál nebo znamení, jaký užitek z potravy má konzument.
Již naše babičky a předkové byli v tomto přirozeně uvědomělejšími.
Uvědomělejšími, nežli dnešní uspěchaní a nic nechápající lidé, když příkladně tvrdily “Jez mrkev, ta jest dobrá na oči”.
♦
Mrkev
Plátek mrkve vypadá jako lidské oko.
Zornička, duhovka a paprskovité linky vypadají jako lidské oko…
Skutečně dnešní věda dokazuje, že mrkev zvyšuje cirkulaci krve v oku a celkovou funkci očí.
Hrozny
Visí si ve shluku, který má tvar srdce. Každý hrozen vypadá jako krevní buňka a všechny dnešní výzkumy ukazují, že hrozny jsou nesmírně vitalizující potrava pro srdce a krev, obsahují velké množství tzv. “zdravého cukru”
Vlašský ořech
Vypadá jako malý mozek, s levou a pravou hemisférou, vyšší velký mozek a nižší malý mozek. Dokonce brázdy a záhyby jsou na ořechu jako na mozkové kůře. Lidé už dnes ví, že ořechy pomáhají rozvíjet více než 3 tucty neurotransmitérů pro fungování mozku.
Fazole
Vlastně uzdravuje a pomáhá udržovat funkci ledvin, a skutečně, semena fazolí vypadají jako ledviny lidí.
Celer, rebarbora
Celer, rebarbora a pod. rostliny vypadají jako kosti. Tato potrava cíleně posiluje kosti. Kosti obsahují 23 % sodíku. Pokud člověk nemá dostatek sodíku ve své stravě, tělo ho tahá z kostí a tím je tedy oslabuje. Tato potrava doplňuje a zásobuje kostru těla.
Baklažán, avokádo, hruška
Jsou zaměřené na zdraví a funkci dělohy a děložního hrdla – také vypadají jako tyto orgány. Dnešní výzkumy ukazují, že když ženy konzumují 1 avokádo týdně, stabilizuje to hormony a působí i jako prevence rakoviny děložního krčku. A co je také zajímavé : Trvá 9 měsíců než z květu avokáda naroste zralý plod. Obsahuje 14 000 nutričních chemických složek v každém z těchto plodů – moderní věda zatím prozkoumala a pojmenovala 141.
Fíky
Jsou plné semen a visí v dvojicích, když rostou. Fíky zvyšují pohyblivost mužských spermií a jejich počet a také pomáhají překonat mužskou sterilitu ;o)
Banány, okurky, cukety
A jiné podobné plody jsou zaměřené na velikost a sílu mužských pohlavních orgánů. Je to pravda ;o)
Arašídy
Mají velký účinek na semeníky a sexuální libido.
Arašídy byly zakázané, jako potrava pro muže v klášterech během dávného středověku. Mnoho lidí si neuvědomuje, že arginín, hlavní komponent Viagry, je z arašídů.
Sladké brambory
Vypadají jako pankreas a vlastně vyrovnávají glykemický index při diabetu.
Olivy
Olivy pomáhají ku zdraví a funkci vaječníků žen.
Grepfruity, pomeranče a další jiné citrusové plody
Vypadají jako mléčné žlázy a vlastně podporují zdraví prsů a pohyb lymfy do prsů a z prsů.
Granátové jablko
Po oloupání vypadá jako shluk červených krvinek. A skutečně jadérka i listy obsahují fytoestrogeny s příznivým vlivem na zdraví mužů i žen – ovlivňují stav cév, kůže a podobně.
Obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující a osoby s horečkou a pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály. Vyznačuje se vysokým antioxidačním účinkem. Antioxidační účinek flavonoidů představuje hlavní léčebný a ochranný vliv granátových jablek na lidský organismus. Obsahem antioxidantů pomáhá šťáva v prevenci a léčbě nemocí i horních cest dýchacích. Podle kalifornských a ohijských výzkumníků nejméně deset z obsažených fenolických látek funguje jako přírodní prevence rakoviny prsu, prostaty a dalších nádorů, na jejichž rozvoji se mohou podílet estrogeny.
Cibule
Vypadá jako tělesné buňky, cibule pomáhá odstraňovat odpady ze všech tělesných buněk, vyvolává slzení, které vyplavuje epitelové vrstvy z očí.
« Prev:Dnes mělo být samé krupobití Prskulína se nadšeně češe:Next »