Bramborák

Tom Post in Diary
Comments Off on Bramborák

Takže jak se připravuje bramborák, neboli jak ho dělám normálně já?! Potřebujete asi 5 brambor, jedno vejce, posypete hladkou moukou a přidáte majoránku, sůl, a nastrouhaný česnek (asi tři stroužky/kousky). Vodu z brambor můžete odstranit, zamícháte. Jemně nastrouhané brambory budou možná držet lépe při sobě, často se to strouhá víc na hrubo, kolikrát to dělám “půl na půl”.

Bohužel nyní nemám (I do not have) velkou pánev a “takovou tu velikou plácačku”. 😀 Vejce nepoužívám, mouku nemám, majoránku jsem koupil teprve teď na ebay (za L3). Je jí dost a je dost dobrá, ale je draho tak jako tak …

Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. Připravuje se smažením na tuku tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření (kmín, pepř, nakrájená cibule).

V Německu je rozšířena i sladká varianta bramboráku (Kartoffelpuffer): těsto se připravuje bez česneku a zmíněných koření, bramborák se potírá sladkým jablečným protlakem. Taktéž v Polsku se bramborák (Placek ziemniaczany) jí i na sladko, jen posypaný cukrem, případně politý smetanou. Na Valašsku se připravuje jen ze strouhaných syrových brambor a mouky, za tepla se potře máslem a pocukruje.

Na našich milovaných Valachoch se tomu prej říká “Pampuch” (Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice). Jinak to má u nás miliony dalších názvů, které určitě sami neznáte. Jestli vás to zajímá, tak: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brambor%C3%A1k

« Prev: :Next »