Červená řepa

Tom Post in Diary, Zdraví
Comments Off on Červená řepa

Červená řepa – elixír mládí

19. 06. 2009 | Škola vaření
Trocha historie…
Červená řepa pochází ze Středomoří a naši předkové ji znali, pěstovali a jedli už ve starověku. Ovšem tehdy se k jídlu používaly především listy. Lidé je připravovali podobně jako zelí a ve starověkém Římě se řepné listy dokonce nakládaly. Kořen řepy sloužil výhradně k léčebným účelům — například proti bolestem hlavy nebo zubů.
Pro Slovany byla řepa vedle obilí jednou ze základních potravin. Dokonce prý bývala jakýmsi předchůdcem brambor a hrála důležitou roli především ve výživě prostého lidu. O řepě psal ve svých knihách i J. A. Komenský. Podle něj se kořen této plodiny podával k domácí večeři — a sice k pečenému masu spolu s omáčkami a saláty.

Existují tři druhy řepy, ale jen jeden z nich má naše trávicí ústrojí rádo. A to řepu zahradní. Krmná řepa se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata. No a z řepy cukrovky se zase získává cukr.

Pro a proti
Červená řepa je bohatá na spoustu užitečných látek. Mezi nimi ale vede
kyselina listová. Na 1 gram váhy jí řepa obsahuje asi 1 mikrogram. Pro náš organismus je to hotový zázrak: stará se totiž o růst a dělení červených krvinek, chrání před arteriosklerózou a u žen snižuje riziko potratů a předčasných porodů.

Kyselina listová je rozpustná ve vodě a málo odolná proti kyslíku, světlu a teplotě, takže pokud plodiny, které ji obsahují, dlouho vaříme nebo pečeme, tato látka se rychle ztrácí. Kyselinou listovou se nelze předávkovat, má však takzvaně zkrášlovací vliv na krevní obraz, takže pokud jí jíte příliš, nemusí krevní testy prokázat nedostatek vitaminu B12, a tak může zůstat neobjevena z toho plynoucí chudokrevnost.

Řepa obsahuje pektin, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a
radioaktivních látek z organismu. Díky vysokému obsahu draslíku a hořčíku je vhodná při nemocech srdce a krevního oběhu. Je bohatá na minerální látky — především draslík, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a zlepšuje činnost nervové soustavy. Má vysoký obsah železa a mědi, je tedy velmi prospěšná pro krvetvorbu.

V lidové receptuře se vždy tvrdilo, že červená řepa organismus pořádně povzbudí a pročistí. Na povzbuzení a čištění krve se odjakživa pily šťávy z červené řepy, protože obsahují řadu látek, které doplňují tzv. červené krvinky. Čerstvá šťáva ze syrové řepy je tak nabitá vitaminy, že jako posilující nápoj pro rekonvalescenty téměř nemá soupeře. Mimochodem, směs šťáv složená z poloviny ze šťávy z červené řepy a z poloviny ze směsi zeleninových šťáv z celeru, petržele a mrkve, bývala označována jako bylinná krev. Na léčbu červenou řepou reagují dobře i některé druhy leukemie.

Řepa obsahuje zinek, jod a mangan, najdeme v ní i fluor, kobalt, lithium
a vanad. Díky tomuto komplexu podporuje tvorbu inzulinu a podporuje zrakovou ostrost. Listy červené řepy jsou jedlé a obsahují betakaroten, vápník a železo. Upravují se podobně jako špenát. Čistí střeva — v podstatě upravuje peristaltiku střeva, je účinná proti zácpě, funguje také velmi výhodně na vylučování žaludečních a žlučových šťáv a je velmi dobrá pro ženy v menopauze a nebo pro úpravu menstruačního cyklu.

Červená řepa obsahuje látku zvanou “GABA”. Tato látka je součástí mozku, organismus si ji vytváří sám a používá ji jako tzv. tlumivý neurotransmiter. Když toho máte plné kecky, tak právě GABA v mozku působí jako účinný tlumič emocí. Červenou řepu je ovšem dobré pít po troškách, nikoli třeba najednou půl litru, může se totiž stát, že pak můžeme pocítit lehkou nevolnost nebo závrať.

Její čisticí schopnosti jsou opravdu veliké, proto se doporučuje ze začátku kombinovat červenou řepu s karotkou. Vysokého obsahu barviva v červené řepě se nemusíme bát. Z těla velice rychle mizí. Vylučuje se velmi snadno močí. Pokud tomu tak není a nemáme červenou moč, tak bychom si měli dát vyšetřit ledviny. A to i v případě, že moč zčervená o několik dní později
——
Červená řepa a její účinky
Účinky červené řepy nejsou zanedbatelné, protože jich má spoustu:
zdroj křemíku – díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty.

kyselina listová – mezi další látky, které červená řepa obsahuje patří kyselina listová. Ta patří mezi důležité látky v těhotenství pro správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Dále kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina.

vláknina – díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů.
trávicí účinky – mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.

protinádorové účinky – červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.
Důležitá je konzumace syrové řepy, vařená řepa už neobsahuje cenné látky.

dále podporuje nervový systém a vyživuje nervy
má protisklerotické účinky
díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
podporuje látkovou výměnu
pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě
má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
je vodné při menstruačních a klimakterických potížích
vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
má protimalárický účinek
obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další látky

« Prev: :Next »